Vår historia

En pigg 100-åring

med siktet inställt framåt!

Malte Månson föddes 1892 i Skåne. Det sägs att han som ung var en riktig vilde, bland annat reste han land och rike runt och uppträdde i en motorcykelcirkus. Men den stora passionen var att flyga. Han utbildade sig till flygplansmekaniker och såg också till att han kunde få flyga så mycket som möjligt.

På en längre flygtur upp till Mellansverige tvingades han nödlanda på flygfältet i Malmslätt utanför Linköping – den plats där det svenska flygvapnet föddes.

Malte blev kvar i Linköping. Även om flygplan var hans lidelse förstod han det var bilen som med tiden skulle bli var mans egendom. När första världskriget tog slut, 1918, startade han Malte Månson Verkstäder. Affärsidén var att stilla efterfrågan på reservdelar och motorrenoveringar. Problemet var dock att det i stort sett saknades såväl reservdelar som maskiner för motorrenoveringar, så Malte fick helt sonika tillverka både delar och maskiner på egen hand.

Affärerna gick strålande. Men så kom andra världskriget. I september 1939 försvann efterfrågan och det gällde att hanka sig fram till hösten 1945, då det utropades fred i Europa.

Avsaknaden av både nya och begagnade motorer var stor. Lösningen blev att Malte tog båten till USA och köpte 200 begagnade motorer av skilda fabrikat. Väl hemma igen föddes Sveriges första system med utbytesmotorer för bilar.

Malte Månson fortsatte sin expansion genom att knyta till sig agenturer från några av de största motortillverkarna i världen: Perkins, Kubota och Kohler. Verksamheten flyttades till Skänninge på Östgötaslätten och Norge blev en ny marknad.

Ett nytt steg i utvecklingen togs under 1990-talet när Malte Månson utvidgade verksamheten genom att bygga upp en kedja med verkstäder för kommersiella fordon. Genom en stadig organisk expansion och förvärv passerade antalet verkstäder 12 stycken under 2018 och för att koncentrera sig helt på verkstadskedjan såldes motorverksamheten, då under namnet Universal Power, till börsnoterade Duroc.

Malte Månson är fortfarande en pigg aktör som vill utvecklas. Med 106 års erfarenhet och Maltes visdomsord som ledstjärna Vi är Positiva, Engagerade, och Flexibla Lagspelare.


Med hög Kompetens och Tillgänglighet löser vi kundernas problem med Kvalitet och minimal miljöpåverkan” ringande i öronen ser vi nu framåt.

I dag är Malte Månson Skandinaviens största oberoende verkstadskedja för kommersiella fordon. Det både sporrar och förpliktigar oss att ständigt utvecklas och vara våra kunders förstaval när det gäller reparationer och service.